Förr

Har du någon gång reflekterat över det här med sängar? Hur kom man först på att ligga och sova i sängar? Vem uppfann sängar från början? När började sängar serietillverkas? Många av dessa frågor går att besvara, men inte alla.

Faktum är att vi i denna del av världen ser sängar som en självklarhet. Varje enskild invånare i landet Sverige har enligt lag rätt till en säng. I den del av världen där sängar inte alls är en självklarhet idag var det för ett par tusen år sedan tvärtom. För 4 000 år sedan bodde vi i grottor och sov på stenar, stubbar eller på marken. I Egypten hade man vattenledningar, avlopp och man bodde i vackra hus. Det var även här som sängar som fristående möbler för första gången såg dagsljus. I Sverige började vi inte använda sängar förrän 2 900 år senare och då var det endast vikingahövdingar och högt uppsatta personer som fick det stora äran att sova i sängar.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.